`

Wola Matiaszowa 30

Polańczyk, gm. Solina

13 469 27 09 516 58 18 18

Register Form

A password will be e-mailed to you.

Kuchnia bieszczadzka, czyli tanio i smacznie

Atrakcje w Bieszczadach, Bieszczady, Ogólne, Wycieczki w Bieszczadach

Kuchnia bieszczadzka, czyli tanio i smacznie

Bieszczady oprócz swojej urody oferują turystom specyficzną podróż kulinarną. Dla niej warto zarezerwować sobie domki w Bieszczadach, Jej specyfika opiera się głównie na wielokulturowości tych stron. Nie więc czegoś, co można nazwać typową kuchnią bieszczadzką, to raczej zbitek tradycji Bojków, Łemków oraz kuchni galicyjskiej i żydowskiej.

 

-Kuchnia łemkowska. Była najciekawsza pod względem smakowym i zróżnicowana. Łemkowie wiele podróżowali za pracą, np. na Węgry czy Słowację i przywozili ze sobą inne smaki z tamtych stron i mieszali je z kuchnią polską czy rusińską.

 

-Kuchnia bojkowska- była raczej uboga, oparta głównie na zbożach, ziemniakach, kapuście i nabiale. Dziś bojkowszczyzna nie istnieje na mapie, została zlikwidowania w wyniku przesiedleń, ale wiele tanich i smacznych przepisów wpisało się na stałe do bieszczadzkiego repertuaru kuchennego.

 

-Kuchnia galicyjska. Bardziej złożona i bogatsza niż dwie poprzednie. Pełna aromatycznych przypraw, bakalii i grzybów. Czuć ewidentnie wpływy czeskie, niemiecki, węgierskie, żydowskie, ale także nasze wołowskie. Dla tych smaków warto wynajmować domki w Bieszczadach i zatrzymać się tu na dłużej.

 

Smaki smakami, teoria teorią, ale na pewno zapytacie, co ciekawego można tu zjeść? Co konkretnie zamówić w restauracji, żeby skosztować specjałów serwowanych w Bieszczadach? Wszystkiego nie sposób wymienić, ale mamy kilka propozycji:

-Kisełycia, czyli żurek z maki owsianej spożywany z ziemniakami,

-Kwasówka-zacierka na soku z kiszonej kapusty,

-Kleik mączny z masłem, inaczej mastyło,

-Zacierka na mleku wraz z roztopionym serem bryndza (maczanka),

-Pierogi z kaszą gryczaną, inaczej krysze lub razowe z kapuścianym nadzieniem,

-Huczki, czyli placuszki z kapustą kiszoną,